Upotreba meda u ishrani
- Kvas od meda
- Vitaminski napitak od šipurka
- Medenjaci posni
- Keks sa suvim grožđem
- Sos od jabuka
- Ovseni
kvas sa medom
- Medni napitak sa
polenovim prahom
- Koktel sa
jabukama
- Domaći medni šampanjac
- Pirinač sa
medom

 |
800
g meda
|
 |
9l
vode
|
 |
800
g suvog grožđa
|
 |
2
limuna
|
 |
2
supene kašike ražanog brašna
|
 |
15
g kvasca
|
U
veliku posudu nasuti med, dodati limunove narezane na tanke krugove i suvo
grožđe i preliti sa 8 litara hladne, prethodno prokuvane vode u kojoj su
rastvoreni brašno i kvasac. Posle 24 časa dodati 1 litar prokuvane vode.
Kada krugovi limuna i suvo grožđe isplivaju na površinu, tečnost
procediti kroz sito. Kvas razliti u flaše, u svaku staviti po 2-3 zrna
suvog grožđa, dobro zatvoriti i čuvati u ležećem položaju na hladnom
mestu. Posle 2-3 dana kvas je spreman za upotrebu.

 |
1
supena kašika meda
|
 |
1
supena kašika sušenih šipuraka
|
 |
1
čaša vode
|
Plodove
šipurka isprati, prokuvati u lončetu do ključanja i kuvati 10 minuta.
Odvar sipati u čistu staklenu posudu, pokriti gazom i držati na tamnom
10-12 časova. Plodove izgnječiti i smesu procediti kroz dvostruki sloj
gaze . Dodati med i promešati. Vitaminski napitak treba utrošiti u toku
12-24 časova od pripremanja, dok se vitamin C ne razloži. Odraslima se
preporučuju 2 čaše napitka dnevno a deci jedna.

 |
1
čaša meda
|
 |
1
čaša ulja
|
 |
1
čaša šećera
|
 |
1
čaša kisele vode
|
 |
2
kašičice sode bikarbone
|
 |
brašna
po potrebi
|
Od
svih sastojaka zamesiti testo kao za vanilice. Razvući koru i čašom
vaditi medenjake, ređati u podmazan pleh i peći. Pre pečenja, može se
na sredinu svakog medenjaka staviti komadić oraha.

 |
200 g meda
|
 |
250 g brašna
|
 |
2 jaja
|
 |
1 žumance
|
 |
1/4 čaše mleka
|
 |
100 g suvog grožđa
|
 |
sasušena nastrugana kora 1/2
limuna
|
 |
1/2 kašičice cimeta
|
 |
1/2 kašičice sode bikarbone |
Kakao glazura
 |
80-100g šećera u prahu
|
 |
1 belance
|
 |
20g kakao praha
|
 |
Sastojke izmešati do dobijanja čvrste,
glatke pene.
|
Ullupati do pene jaja, žumance i
med. Dodati brašno i mleko, u kome je rastvorena bikarbona soda i mešati
10 minuta. Dodato istrugan limun, cimet i suvo grožđe. Peći 1 čas u
dubokom plehu, podmazanom maslacem i posutom brašnom. Keks izvaditi iz
pleha dok je vruć. Ohlađeni keks preliti glazurom.

 |
6 jabuka
|
 |
1/2 čaše meda
|
 |
1/2 čaše vode
|
 |
sok 1/2 limuna
|
 |
3 karanfilića
|
Jabuke očistiti, svaku razrezati
na 4 dela. U posudu naliti vodu, med, limunov dok, dodati karanfilić i
staviti da provri. Dodati jabuke i dinstati. Izvaditi karanfilić. Služiti
uz pečenu svinjetinu ili piletinu

 |
3 kg ovsenog brašna
|
 |
3 čaše meda
|
 |
10 litara vode
|
 |
50 grama kvasca
|
Ovas
se samelje, neprosejano brašno se prelije vrelom vodom i stavi na
vruću peć da prenoći. Sutradan se cedi kroz sito ili gazu, razređuje
toplom prokuvanom vodom, razmeša se med i dodaje kvasac. Treba da kisne
na toplom oko jedan dan (24 časa) i ostavlja zatim na hladnom. Ovseni
kvas je veoma hranljiv, koristan, bogat biološki aktivnim materijama.

 |
100
grama meda |
 |
50 grama polenovog praha
|
 |
1 litar vode
|
Vrela
voda se ohladi do 50 stepeni, doda med i polenov prah i dobro razmeša.
Posuda se pokriva čistiim platnom i drži na sobnoj temperaturi 2-3 dana.
Sve to vreme teče fermentacija, od čega napitak dobija veoma prijatan
ukus, boju i visoka lekovita svojstva. Ne zove se uzalud "napitak
zdravlja".
 |
50
grama meda |
 |
1
čaša mleka |
 |
3 jabuke
|
 |
3 čajne kašike soka od jabuka
|
 | 2
kocke leda
|
Led
se isitni i sipa u mleko, dodaju se očišćene i narezane na kriške
jabuke. Med se dobro izmeša sa sokom i mlečnom smesom, muti 2 minuta i
poslužuje.
 |
2
kg meda |
 | 5
limuna |
 |
2
flaše piva |
 | 10
flaša vode |
 | 50
zrna grožđa
|
U emajliranoj posudi kuva se
voda da provri, u njoj se rastvori med i sve vreme meša da ne bi zagoreo.
Nastavlja se sa kuvanjem i skida se pena. U prokuvanu smesu dodaje
se pivo i narezane kriške limuna. Radi boljeg ukusa dodaje se i
nastrugana kora limuna, predhodno očišćena sa plodova. Posle ključanja,
sadržaj se sipa u čistu veliku posudu, dodaje se 10-15 zrna suvog grožđa,
stavlja na toplo mesto, pokriva čistim platnom i čeka početak vrenja.
Ono obično počinje trećeg dana. Napitak se zatim odmah sipa u debele
boce kao za šampanjac (tanke neće izdržati pritisak ugljen dioksida).
Ako se zakasni sa punjenjem - napitak će prekisnuti.
Pre
razlivanja, šampanjac se filtrira, tako što se u levak stavlja parče
gaze. Posle punjenja u svaku bocu se stavlja po neko zrno suvog grožđa.
Boce se zatvaraju pouzdanim zatvaračima, vezuju čvrstim kanapom i
katranišu, umačući grliće u rastopljeni katran. Čuvaju se u
hladnom podrumu, u pesku, dnom okrenutim nagore. Što više šampanjac
odleži, to je ukusniji i jači. Obično se čuva 3-6 meseci. Prvorazredni
penušavi napitak prohlađen napitak neće odavati ukus na pivo.
 |
200
grama pirinča |
 |
50
grama suvog grožđa |
 |
150
grama meda |
 |
50
grama grčkih oraha |
 | 2-3 supene kašike kandiranog voća
(može i slatka)
|
 | 150
grama slatke pavlake
|
 | 1
supena kašika kristal šećera |
 | 1
supena kašika šećera u prahu
|
Pirinač
se pročisti, propere, stavi u vrelu, malo posoljenu vodu i skuva. Kada je
kuvan, voda se odlije, pririnač se propere vrelom vodom i ohladi. Oprano
suvo grožđe se pomeša sa šećerom u kristalu, zagreva na vatri i meša
dok zrna ne nabubre. Zatim se ohladi. Pirinač se pomeša sa suvim grožđem,
medom i polovinom isitnjenih grčkih oraha, servira se na tacni u vidu
brdašca. Može se preliti pavlakom umućenom sa šećerom u prahu i
ukrasiti narezanim kandiranim voćem i isitnjenim orasima.

|