Povratak na dečju stranu

 

ŠTA NAM PČELE DARUJU

 

U strožijem smislu, pčele se ne mogu ubrojiti u domaće životinje jer ih čovek nije pripitomio. Iako sada žive u košnicama, zadržale su sve odlike svoje vrste. Čovek im duguje posebno poštovanje jer koristi sve njihove proizvode. To su: med, vosak, polenov prah, propolis, matični mleč i pčelinji otrov. Te proizvode koristi za ishranu, lečenje i oporavak od bolesti, u tehnici, u kozmetici i u mnoge druge svrhe.

 

Slatka Ljubav (Lisa Reimer, Wymark, Kanada)

Med se dobija kada pčele prerade nektar, sladak sok sadržan u cvetovima biljaka. Obogate ga fermentima, smanje sadržaj vode, odlože u saće i zatvore voštanim poklopcima, kako bi mogle da ga sačuvaju za buduće generacije. Danas se med izdvaja vrcanjem, pomoću uređaja koji se naziva centrifuga za med. Prethodno, potrebno je specijalnim noževima ili drugom opremom ukloniti voštane poklopce.

Prema vrsti biljaka sa kojih pčele sakupljaju nektar, med može biti: bagremov, voćni, lipov, suncokretov, livadski, od uljane repice itd. Šumski med ne potiče od nektara, već od slatkih tečnosti zvanih medljika i medna rosa, koje sakupljaju sa lišća pojedinih vrsta drveća. U zavisnosti od vrste, med brže ili sporije kristališe, prelazeći iz tečnog u žitko a zatim čvrsto stanje.

Pčele sakupljaju polenov prah sa cvetova biljaka i donose ga u košnicu. Prerađuju ga a zatim stavljaju u ćelije saća. Polenov prah se drugačije naziva pčelinji hleb, nezamenljiv je za ishranu pčelinjih larvi. Prema vrsti cveća, može biti različite boje, a kada ga pčele rasporede po saću, ono liči na prekrasan šareni tepih.

Pomoću specijalnih žlezdi u svom telu, pčele luče vosak u vidu sitnih ljuspica. Slažući ih jednu do druge i obrađujući ih, od njih grade saće. Topljenjem tog saća, dobija se vosak u obliku čvrste materije kristalne strukture, čija boja varira od žute do smeđe boje. Koristi se u farmaciji, tehnici, za proizvodnju sveća i druge svrhe.

Pčele proizvode propolis od smola sa pupoljaka drveća, dodajući im i druge materije. Koriste ga za popunjavanje otvora u košnici, učvršćivanje pojedinih delova i kao nezamenljivo sredstvo za dezinfekciju košnice.

Matični mleč je proizvod pčela namenjen ishrani matice i larvi od kojih pčele žele da odgaje matice. To je beličasta materija nešto veće gustine od jogurta, izuzetnih kvaliteta i snažnog delovanja.

Pčelinji otrov je proizvod posebne žlezde u telu pčele i namenjen je za odbranu od neprijatelja i štetočina. Pčela ga ispušta preko žaoke. Prilikom uboda toplokrvne životinje ili čoveka pčela neminovno ugine jer ne može da izvuče žaoku. Pčelinji otrov se sakuplja pomoću specijalnih aparata, nadraživanjem pčela pomoću slabih strujnih impulsa, što ne ostavlja štetne posledice po njih.

  

MEDNA KUHINJA

 

 

Medenjaci

Da napravite ukusne medenjake, potrebno je:

1 čaša meda,

1 čaša ulja

1 čaša šećera

1 čaša kisele vode

2 kašičice sode bikarbone

brašna po potrebi

Od svih sastojaka, zamesi se testo i razvuče na debljinu od 1 cm ili nešto više. Kašikom se vade medenjaci, stavljaju u podmazan pleh i peku. Pre pečenja može se na sredinu svakog medenjaka staviti parče oraha ili lešnika.

 

 

Ovsene pahuljice sa jabukom i medom

1 jabuka, sok od 1/2 limuna, 1 kašičica suvog grožđa, 2 kašike meda, 3 kašike ovsenih pahuljica i 1 čaša jogurta.

Jabuku očistiti i izrendati, dodati sok od limuna i sve druge sastojke. Dobro promešati, pustiti da malo odstoji i poslužiti hladno.

 

Ovsene pahuljice sa mlekom

6 supenih kašika ovsenih pahuljica, 4 dl mleka, 2 kašike meda

Odmeriti mleko, zagrejati, dodati ovsene pahuljice i kuvati na laganoj vatri 5-10 minuta. Kada omekšaju, pustiti da se ohlade, dodati med i poslužiti. Može se ukrasiti i svežim voćem, dodati cimet ili voće iz kompota.

 

Limunada sa medom

Sok od 1/2limuna

2 kašičice meda

2 dl vode

Dobro razmutiti med u malo vode, dodati sok od limuna i ostatak vode. Poslužiti hladno. U zimskim danima limunada se može praviti i sa toplom vodom i predstavlja odličan okrepljujući napitak.

 

Napitak od meda i polenovog praha

Najbolje je prethodno napraviti smešu meda i polenovog praha u odnosu 100 grama samlevenog polena (ili nešto manje) na 1 kilogram meda. Jedna kašičica te smeše rastvori se u čaši sa malo tople vode. Po želji, doda se još jedna kašičica meda i čaša se dopuni mlakom vodom. U čašu se može dodati i nekoliko kapi propolisa rastvorenog u alkoholu. To je izvanredan lekovit i hranljiv napitak.

povratak na početak