Home

Kulinarski recepti

Elizabeta Petris, Kanada

Medni recepti

 

KOLAČ SA MASLACEM, ORASIMA I AROMOM JAVORA

 

250 ml maslaca (na sobnoj temperaturi)      1 šolja

375 ml meda                                                    1  1/2 šolje

4 jaja (odvojiti belanca od žumanaca)

750 ml integralnog brašna                              3 šolje

       (ili 825ml belog brašna = 3  1/2 šolje)

2 ml soli                                                             1/2 kašičice

2 ml bikarbone sode                                         1/2 kašičice

10 ml praška za pecivo                                    2 kašičice

250 ml mleka                                                     1 šolja

250 ml seckanih oraha                                      1 šolja

15 ml arome od javora                                        3 kašičice

 

Dobro umutiti maslac i dodati med. Umutiti žumanca dok ne dobiju svetlu boju, dodati ih u smesu sa maslacem. Dodati aromu javora i dobro umutiti. Dodavati brašno, bikarbonu sodu i prašak za pecivo u smesu naizmenično sa mlekom. Umešati u to orahe i čvrsto umućena belanca.

Peći oko 30-40 minuta u podmazanom plehu približnih dimenzija 33x22 cm visine 5cm na 180 stepeni.

Za specijalne prilike ukrasiti kada se ohladi.

 

Napomena urednika: Sirup javora i aroma javora se tradicionalno koriste u kanadskoj kuhinji. Umesto njih se može upotrebiti neka duga aroma, a sok javora se inače može dobiti i bušenjem stabla u proleće.


 

PUDING OD PIRINČA

 

175 ml meda                        3/4 šolje

750 ml mleka                        3 šolje

500 ml skuvanog pirinča     2 šolje

3 jaja

250ml suvog grožđa            1 šolja

1 kašičica vanilin šećera

Izmešati pirinač, mleko i med. Dodati jaja koja su prethodno malo umućena. Umešati u to suvo grožđe. Kuvati na 180 stepeni oko 1 sat. Ako želite, možete servirati preliven sirupom od maline.

 


PRIJATNO!