Home

Pitanja-odgovori

Predrag Cvetković

Odgovori na pitanja posetilaca sajta "pčela"

 

Pitanje: trajnost meda

Interesuje me da li se med moze "pokvariti"?
Naime, imam jednu kutiju od 3 kg meda, koja je stojala 2 god u frižideru (bukvalno), pa me interesuje da li je taj med i dalje upotrebljiv za ishranu.

 

Odgovor

Med gubi neke osobine sa vremenom a to se najviše odnosi na aktivnost enzima dijastaze koja slabi, kao i na pojavu nekih materija (hidroksimetafurfurola - HMF) koje su nepoželjne u medu.
Ali brzina slabljenja aktivnosti tog enzima zavisi najpre od temperature na kojoj se med čuva. U Vašem slučaju ako je čuvan u frizideru, to je odlično i skoro je sigurno da ako bi se uradila analiza i za HMF i za dijastazu, da bi bile u dozvoljenim normama. Kod sveže vrcanog meda je to idealno a u Vašem slučaju verovatno nešto malo slabije ali mnogo bolje nego da je bio na toplom.
Med bi bio upotrebljiv za ishranu i da nije stajao u frižideru ali bi, kao sto sam spomenuo, deo svojstava izgubio.

 

 

Pitanje: previše meda u ramovima pred zimu

Do sada Vam nisam pisao i nisam se obraćao za pomoć. Međutim kako je ova godina bila izuzetna za pčelarenje pojavio mi se jedan nesvakidašnji problem. Šta raditi sa ovolikom rezervom meda u ramovima? Naime u nameri da društvima ostavim pristojnu rezevu hrane za zimu ja sam preterao pa sada imaju hrane u izobilju! Košnice su pune a ima i ne izvrcanog meda u rezervi. Problema ne bilo da ja nisam pre dva meseca stavio strip trake protiv varoe. Tako da su sve rezerve na neki nacin kontaminirane i nisu za ljudsku upotrebu.
Nadam se da sam bio jasan pa bih Vas molio za odgovor. (2009)

Odgovor

Da, postavili ste jasno pitanje i ono je zaista karakteristično. Niste napisali koji tip košnica imate, ali svejedno, odgovoriću i za slučaj LR kao i DB košnice.
To što su košnice pune meda -  pa neka, to je dobro osim ako je baš toliko prepuno da bi pčele zimovale stojeći na medu, da nema praznog saća. One će sada za mesec - dva da potroše nešto meda ali za takvu prepunjenost ja vam savetujem kod DB košnice stavite ispod plodišta jedan prazan (bez ramova ) medišni polunastavak (može i sa ramovima, samo pitanje oko tretiranja i sl.). Kod LR košnica, stavite ceo nastavak prazan ispod plodišta. Klube pčela će delom da se spusti dole u prazan prostor i to ce biti jako dobro za zimovanje.

Sto se tiče neizvrcanog meda iz rezerve, i on će biti iskorišćen i to shvatite kao Vaše ulaganje u pćele koje nije uzalud. Prerađena hrana i smeštena u saće je vrlo velika olakšica za pčele. Vama ti ramovi mogu biti korisni naredne godine i ako formirate rojeve.
Ako imate neku hladnu prostoriju, mogli biste te ramove da čuvate tamo, znači ako ne postoji opasnost od voštanog moljca. Varijanta je i da ih prethodno držite u zamrzivaču oko 2 dana da uništite larve i jaja moljca ali i u tom slučaju biste trebali da budete oprezni kasnije. Jednostavnije je da te ramove smestite u nastavke i da ih stavite na košnice sa pčelama. I u prirodnim staništima med stoji iznad pčela.
Ako imate LR košnice, stavite ma vrh, preko postojećih nastavaka. Kod DB košnica možete da uzmete dva prazna medišna nastavka i da ih podignete na neku košnicu i u nju stavite te ramove iz rezerve. Ako imate više, postavite na dve košnice...

U proleće nećete morati da prihranjujete, već pomalo otklapajte med. Ako imate žićane podnjače to će biti jako otežano jer bi med cureo, pa bi trebalo da na podnjaču stavljate neku foliju. Moj savet Vam je da najpre otklapate med koji je u mednim vencima gde je i leglo. Zatim ramove sa strane legla. Kasnije, otklapajte i te ramove iz rezerve. U proleće ćete možda izvaditi neki ram iz košnice, kao stari, loš, ili ako ste otklapali med iz njega. Umesto njega možete stavljati ramove iz rezerve. Možete na primer kod DB košnice, a i LR da u proleće na plodište stavite plastičnu foliju ali da ostane malo prostora, obično napred, nekoliko cm, da pčele mogu da prelaze gore. Na plodište, preko folije stavite nastavak sa nekoliko ramova iz rezerve (rasporedite po više košnica po neki ram). Pomalo otklapajte med i pčele će ga prenositi dole.
Možete staviti te ramove iz kojih će pćele prenositi med da budu i dole, ispod plodišta. Tada ih ne morate otklapati ali će pčele teže da potroše med iz njih a mogu i da počnu da stavljaju polenov prah. Naravno to moze da bude i jako korisno, sve zavisi od toga šta želite da postignete. Ne morate spuštati dole sve ramove u te nastavke, već nepun nastavak, a pogodno je izabrati lošije saće ako želite da ih kasnije pretopite.

Otklapanje meda je izuzetno stimulativno za pčele i sigurno je da ćete ih time podstaći da se jako dobro razviju tako da unapred možete na to računati.
Nadam se da sam Vam bar malo pomogao savetima i razmišljanjima.

 

Pitanje: prost način umnožavanja društava

Na proleće, kako od jedne porodice pčela da napravim 2 ili 3 porodice? Da li postoji neki način i rešenje a da ne moram kupovati maticu ili sparivati maticu ? Ja sam tako nekako zamislio, da jednu košnicu razdvojim na dva dela to jest u jednoj košnici ostavim 5 okvira na kojima ima novih neizleglih pčela a drugih 5 okvira sa maticom da stavim u drugu praznu košnicu , pa će vremenom obadve košnice da se razviju i budu jaka društva. Jedino ne znam da li će u toj košnici gde ću ostaviti 5 okvira bez matice da se izleže nova matrica ili ce polako da uginu jer nema matice koja polaže nova jajašca koja ce se izleći !? kako da uradim ???
 

Odgovor

Možete da od jednog pčelinjeg društva (zajednice) formirate više novih u proleće. Dobro je da pre delenja podstičete da matica zaleže više novih ramova, da dodajete novo saće da bi kasnije imali što više ramova na raspolaganju. Predpostavljam da imate Langstrot Rut košnice (skraćeno LR). Mnogi pćelari u njima gaje pćele tako da matica nosi u dva nastavka a treći i eventualno četvrti su za med. Tako da ako tako dopustite da se leglo širi na dva nastavka imaćete puno ramova za nove rojeve i moći ćete da formirate i 2 pa i 3 nova roja od jedne košnice. Predlažem ovakav postupak.
Razvijete društvo da bude što jače i da matica polaže jaja u dva nastavka. Onda otvorite košnicu i pronađete maticu i sa tim ramom gde je ona i sa još 2 rama legla (može i ukupno 2 rama legla) formirate poseban roj, a dodate mu po ram meda sa strane. Nije lako naći maticu u jakom društvu ali ako prethodnih dana dodajete satne osnove, lako ćete da je nađete jer će ona najverovatnije da bude na tim osnovama i polagaće jaja.
Društvo koje ostane bez matice počeće da neguje matičnjake - ćelije saća iz kojih ce izaći matice. 10 dana posle tog trenutka, ti matičnjaci će biti potpuno zreli i najbolje je tada da se premeštaju. Tada otvorite košnicu bez matice i podelite je na dva ili i više rojeva i to tako da u svaki roj stavite po jedan ram sa leglom na kome ima maticnjak. Verujem da će u košnici biti puno ramova sa leglom pa ćete moći da formirate rojeve sa 2-3 rama legla a možda i sa više, zavisi već koliko rojeva hoćete.
Naravno sa strane treba da im date ramove sa medom.
Malo je komplikovaniji postupak ali ne puno a zato omogućava Vam da odgajite puno matica ili rojeva. Možete ako počnete ranije u sezoni da formirate i sasvim male rojeve sa samo jednim ramom legla i jednim meda. Oni će se do kraja sezone sigurno razviti u normalna društva.
Inace najprostiji postupak ako na primer imate drustvo pčela koje ima leglo u dva nastavka - cak i da ne tražite maticu podelite plodiste (ta dva nastavka) na dva dela, jedno ostane tu drugo stavite na posebnu podnjaču. Ono koje nema maticu samo će da odgaji novu.

 

 

Pitanje: osnovna briga oko pčela

Ja sam izuzetni početnik koji pčelari sa 5 društava, imao sam malu pomoć od jednog dede zadnjih godina, ali sad sam sam , pa vas pitam koju hranu sada da im dajem i koliko, i koje sredstvo da kupim protiv varoe.
 

Odgovor

Nastoj da upoznaš nekog pčelara u blizini i da mu pomažeš pomalo da tako učis, to je jedan od najboljih načina. Inače, ja ti mogu odgovarati na pitanja ali ako nisu konkretna to nekada nije baš jednostavno a ni za tebe, neće ti možda uvek biti jasno. Cilj je zapravo da razumeš ceo proces, a ne samo da učis "kako" i "koliko". To se najviše stiče kroz praksu, obilaske pčelinjaka i dr. Čitaj sve na sta naiđeš a imaš nešto članaka za početnike i na mom sajtu, osim toga čitaj kalendar radova i za ranije godine.
Nisi napisao koje košnice imaš. Za hranu se obično daje šećerni sirup 1:1 a može i 3 dela šećera 2 dela vode. A što se tiče količine hrane, treba prvo da proceniš koliko ima u košnici. I kako je raspoređena. Važno je da pčele sa strane legla imaju po jedan pun ram sa medom a na ramovima u sredini, gde je leglo, da imaju vence od meda koji su visoki bar 4-5 cm poželjno je i više al zavisi od tipa košnice i rasporeda ramova.
Što se tiče varoe, ima više preparata i nezahvalno je preporučivati. Možes da koristiš na primer neke trake, i to možda da ne stavljas 2 po društvu već jednu, jer dešava se da su dosta natopljene i mlade pčele pomalo i uginjavaju. Vidiš i iz moje priče kako je rizično preporučivati, pogotovo ovako "na daljinu". Možes i neke druge preparate, i prati kako deluju, da li pada varoa
.
 

 

Pitanje: čuvanje izgrađenog saća

Da li se izgrađene satne osnove mogu čuvati od voštanog moljca tretiranjem sumpornim papirićima  koji se prodaju u poljoprivrednim apotekama i ima li taj tretman štetan nus produkt na vosak ? P.S. Najpraktičniji način tretiranja po Vama...

Odgovor

Da, sumporne trake se mogu paliti ili se pali sumporni prah i to uništava moljca, ali ne u fazi jaja, tako da se tretmani moraju ponavljati. Ja nisam pristalica tog tretmana, vosak makar delom upija sumpor i to može da se oseti čak i u medu.
Nastojaću da o tome više napišem na sajtu ali nešto od osnovnog:
Odvojiti saće gde je bio samo med ili novo izgrađene satne osnove, u kojima nije bilo ni meda, od saća u kome je negovano leglo i deponovan polenov prah, jer je to saće izvor za kasniji razvoj moljaca.
Saće čuvati u nastavcima, može i napolju, tako da se napravi promaja, na dnu mreža, na vrhu mreža, tuneli mogu da budu visoki. Jos efikasnije bi bilo kada bi se ramovi malo razredili, ili da se ostavi malo razmaka sa strane, u principu, moljac izbegava promaju. Saće se može čuvati i okačeno (ramovi pojedinačno) na nekoj žici

Postoje i neki posebni preparati za zaštitu saća ali ja ih ne koristim niti preporučujem

 

 

Pitanje: nedostatak medišta

Nisam očekivao ovakvo medenje bagrema te sam za LR košnice pripremio po 3 nastavka. Danas sam otvarao košnice, pune su meda, legla jedva da ima na 2 rama. Može li se izvršiti vrcanje i šta uraditi da tako izvrcan med sazri?
 

Odgovor

Isuviše je rano za vrcanje, ne savetujem da komplikujete sa vrcanjem retkog nesazrelog meda - rade i to i mogli biste u krajnjoj meri kasnije ponovo da im date taj ređi med u hranilice da unesu u saće i da sazri, pa ponovo izvrcate, ali nema potrebe. Stavite satne osnove da se leglo širi, ako nemate nastavke improvizujte nesto, makar od kartona, ili pozajmite od nekoga samo najpre dezinfikujte. (17. maj)

 

Pitanje: stradanje društva

Pčele jesu bile ravnomerno raspoređene po podnjaći ali i na ramovima sa leglom su se nalazile medne kape. Zajedno sa ramovima sa leglom u donjem nastavku je bilo i polena a u gornjem nastavku od 10 ramova 8 je bilo punih meda. Prilikom dodavanja pogače društvo je izgledalo sasvim dobro, onda je došlo do zahlađenja koje je trajalo ako se sećam 4-5 dana. Posle toga je bilo kasno za bilo šta, društvo je bilo mrtvo.

Odgovor

Vrlo je specifično to što Vam se desilo. Skoro sa sigurnošću bih to povezao sa ovim virusnim stradanjem koje sam spomenuo. Ta ravnomerna raspoređenost mrtvih pčela po podnjači je vrlo jak simptom. Nije tu izgleda uopšte bila mnogo bitna hrana, ipak, mislim da je neophodno da razjasnite da li je u donjem nastavku bilo puno pčela dok su bile žive i da li je po stradanju bilo mrtvh pcela u saću - kakvo je po tom pitanju bilo stanje u gornjem i donjem nastavku.
 

 

Pitanje: početak pčelarenja

Moj stariji sin (sedmi razred) želi da počne sa pčelarenjem . Nabavili smo košnice. Kako početi i gde se može nabaviti roj i satne osnove.

Odgovor

Mislim da je najbolje da se upoznate sa nekim lokalnim pčelarom i da mu Vaš sin malo pomaže oko pčela, dolazi na njegov pčelinjak i tako stekne prva iskustva. Nije loše da ide i kod više pčelara. Preporučljivo je takođe da odete u lokalno društvo pčelara i možete i da se upoznate sa više pčelara i nađete nekog ko bi vam bi najpogodniji.
Postoje specijalizovane prodavnice za nabavku osnova od voska i dr. a zavisi gde vi zivite. Nekada mogu da se kupe i u bolje snabdevenim poljoprivrrednim apotekama.
Rojeve mozete kupiti od pčelara koji ih proizvode ali to tek posle bagremove paše koja je u toku ili će tek početi, zavisno od predela.

 


Pitanje: stradanje društva

Pčelinje društvo mi je bilo zdravo i jako, posle prvih par toplih dana dodao sam im pogače sa lekom kao prihranu i onda je ponovo zazimilo. Kada se vreme prolepšalo zatekao sam uginulo društvo sa ramovima punim meda i sa zatvorenim leglom. Dosta mrtvih pčela se nalazilo na podnjači ali pošto je to društvo bilo izrazito jako bilo ih je i na ramovima gde se nalazlo klube. Šta je moglo da se dogodi jednom takvom društvu?

Odgovor


Niste dali kompletne i najpreciznije podatke o tome šta ste zatekli pa ne mogu baš sa sigurnošću da Vam kažem svoje mišljenje.
Postoji jedan vrlo specifičan vid stradanja kada nađemo pčele mrtve na podnjači, ravnomerno raspoređene po celoj podnjači, kao da smo ih mi nekako rastresli a ne samo da padaju dole. To je neki oblik virusa, koji sigurno ide sa varoom i poguban je. Pčele se verovatno koprcaju pre nego uginu i tako se ne stvara gomila vec se rasporede ravnomerno.
Ako samo padnu ispod mesta gde je bilo klube moguće je da je uzrok glad, ali kažete da je bilo puno meda - ipak pitanje je da li je med bio dostupan pčelama za vreme onih hladnih dana. Nekada i samo koji centimetar udaljenosti je poguban. Pogotovo što ste videli leglo, ono je "zadrzalo" klube na jednom mestu. Za dijagnozu je važno da li je bilo meda u saću tamo gde se nalazilo klube.
Ne verujem da bi pogača koju ste dali mogla da bude uzrok ali možete da pitate nekog drugog pčelara koji ih je koristio, da li je imao neko slično iskustvo.
Ako imate fotografije tog drustva mogli biste da mi ih posaljete, možda bi pomogle da se odredi uzrok. Zato što ste rekli da je društvo bilo izrazito jako odbacio bih uzroke kao što je nozemoza ili iscrpljenst zimskih pčela.


 

Pitanje: suncokret

S obzirom da se bavim već duže vreme pčelarstvom, interesuje me koja vrsta suncokreta moze da zameni stare medonosne vrste 45s, dukat i 45? Unapred hvala.

Odgovor

Vase pitanje sam uputio Žiki Stojanoviću, koji je medju najboljim poznavaocima suncokretove paše u Srbiji .Dole Vam dajem njegov kraći odgovor.


Hibrid NS 45 je stariji NS hibrid, od njega je nastao NS 111, a od ovoga ima još 4 nove obećavajuće linije šifrovanih naziva HA -74A i HA-74B, odnosno HA-98A i HA-98B,

Kada navedene 4 linije budu uvedene u komercijalnu prozvodnju dobiće sigurno neka milozvučnija imena.
Dukat je noviji hibrid i on je još u upotrebi, ne znam šta ce ga zameniti, a sa njime nemam iskustva, jer na njega nikada nisam bio.

Ima i tu nekih pravilnika, gde je dopušten vek jednog hibrida, cini mi se 15 godina. Taj rok je prošao i za NS45 i za NS111,
ali se oni još mogu naći u južnim i srednjim delovima Vojvodine. Na severu blize mađarskoj granici više ne prolaze jer su postali neotporni na parazit "volovod" (bela trulez).