Praktično
ispitivanje čistoće pčelinjeg voska
Potrebno je 100g alkohola 90%
Mali komad čistog voska, veličine lešnika, stavi
se u čašicu, pa se do polovine komada voska, tek toliko da se
odlepi od dna čašice, naliva čistom vodom (vosak je lakši od
vode).
Posle toga, u vrlo tankom mlazu, uz zidove čašice,
treba nalivati alkohol, sve dok se vosak ne spusti na dno čašice,
jer je ovakva smeša manje specifične težine od voska.
Potom izvadimo komad voska, za koji pouzdano znamo da je
čist, najbolje čačkalicom, pa u tu smešu stavimo isti po
veličini komadić voska, koji je pripremljen od količine
voska koga želimo da ispitamo.
Ako ovak komad voska ne potone, to je siguran znak da u njemu
ima parafina ili cerezina, dakle to je falsifikat. Čist vosak mora
da potone.
Prema članku: P. Nešić “Pčelar” 8/1995