[Home]

[Pčelarska iskustva]

 

 

 

Praktično ispitivanje čistoće pčelinjeg voska

 

 

Potrebno je 100g alkohola 90%

 

Mali komad čistog voska, veličine lešnika, stavi se u čašicu, pa se do polovine komada voska, tek toliko da se odlepi od dna čašice, naliva čistom vodom (vosak je lakši od vode).

Posle toga, u vrlo tankom mlazu, uz zidove čašice, treba nalivati alkohol, sve dok se vosak ne spusti na dno čašice, jer je ovakva smeša manje specifične težine od voska.

Potom izvadimo komad voska, za koji pouzdano znamo da je čist, najbolje čačkalicom, pa u tu smešu stavimo isti po veličini komadić voska, koji je pripremljen od količine voska koga želimo da ispitamo.

Ako ovak komad voska ne potone, to je siguran znak da u njemu ima parafina ili cerezina, dakle to je falsifikat. Čist vosak mora da potone.

 

Prema članku: P. Nešić “Pčelar” 8/1995