Home ]

Dopuna kulinarskih recepata

Elizabeta Petris: Medni recepti (novo)

 

Upotreba meda u ishrani

  1. Kvas od meda
  2. Vitaminski napitak od šipurka
  3. Medenjaci posni
  4. Keks sa suvim grožđem
  5. Sos od jabuka
  6. Ovseni kvas sa medom
  7. Medni napitak sa polenovim prahom
  8. Koktel sa jabukama
  9. Domaći medni šampanjac
  10. Pirinač sa medom

 

Kvas od meda

bullet

800 g meda

bullet

9l vode

bullet

800 g suvog grožđa

bullet

2 limuna

bullet

2 supene kašike ražanog brašna

bullet

15 g kvasca

U veliku posudu nasuti med, dodati limunove narezane na tanke krugove i suvo grožđe i preliti sa 8 litara hladne, prethodno prokuvane vode u kojoj su rastvoreni brašno i kvasac. Posle 24 časa dodati 1 litar prokuvane vode. Kada krugovi limuna i suvo grožđe isplivaju na površinu, tečnost procediti kroz sito. Kvas razliti u flaše, u svaku staviti po 2-3 zrna suvog grožđa, dobro zatvoriti i čuvati u ležećem položaju na hladnom mestu. Posle 2-3 dana kvas je spreman za upotrebu.

Povratak na početak

Vitaminski napitak od šipurka

bullet

1 supena kašika meda

bullet

1 supena kašika sušenih šipuraka

bullet

1 čaša vode

 Plodove šipurka isprati, prokuvati u lončetu do ključanja i kuvati 10 minuta. Odvar sipati u čistu staklenu posudu, pokriti gazom i držati na tamnom 10-12 časova. Plodove izgnječiti i smesu procediti kroz dvostruki sloj gaze . Dodati med i promešati. Vitaminski napitak treba utrošiti u toku 12-24 časova od pripremanja, dok se vitamin C ne razloži. Odraslima se preporučuju 2 čaše napitka dnevno a deci jedna.

Povratak na početak

Medenjaci (posni)

bullet

1 čaša meda

bullet

1 čaša ulja

bullet

1 čaša šećera

bullet

1 čaša kisele vode

bullet

2 kašičice sode bikarbone

bullet

brašna po potrebi

 

Od svih sastojaka zamesiti testo kao za vanilice. Razvući koru i čašom vaditi medenjake, ređati u podmazan pleh i peći. Pre pečenja, može se na sredinu svakog medenjaka staviti komadić oraha.

Povratak na početak

Keks sa suvim grožđem

bullet

200 g meda

bullet

250 g brašna

bullet

2 jaja

bullet

1 žumance

bullet

1/4 čaše mleka

bullet

100 g suvog grožđa

bullet

sasušena nastrugana kora 1/2 limuna

bullet

1/2 kašičice cimeta

bullet

1/2 kašičice sode bikarbone

Kakao glazura

bullet

80-100g šećera u prahu

bullet

1 belance

bullet

20g kakao praha

bullet

Sastojke izmešati do dobijanja čvrste, glatke pene.

 

Ullupati do pene jaja, žumance i med. Dodati brašno i mleko, u kome je rastvorena bikarbona soda i mešati 10 minuta. Dodato istrugan limun, cimet i suvo grožđe. Peći 1 čas u dubokom plehu, podmazanom maslacem i posutom brašnom. Keks izvaditi iz pleha dok je vruć. Ohlađeni keks preliti glazurom.

Povratak na početak

Sos od jabuka

bullet

6 jabuka

bullet

1/2 čaše meda

bullet

1/2 čaše vode

bullet

sok 1/2 limuna

bullet

3 karanfilića

Jabuke očistiti, svaku razrezati na 4 dela. U posudu naliti vodu, med, limunov dok, dodati karanfilić i staviti da provri. Dodati jabuke i dinstati. Izvaditi karanfilić. Služiti uz pečenu svinjetinu ili piletinu

Povratak na početak

Ovseni kvas sa medom

bullet

3 kg ovsenog brašna

bullet

3 čaše meda

bullet

10 litara vode

bullet

50 grama kvasca

Ovas se samelje, neprosejano brašno se prelije vrelom vodom  i stavi na vruću peć da prenoći. Sutradan se cedi kroz sito ili gazu, razređuje toplom prokuvanom vodom, razmeša se med i dodaje kvasac. Treba da kisne na toplom oko jedan dan (24 časa) i ostavlja zatim na hladnom. Ovseni kvas je veoma hranljiv, koristan, bogat biološki aktivnim materijama.

Povratak na početak

Medni napitak sa polenovim prahom

bullet

100 grama meda

bullet

50 grama polenovog praha

bullet

1 litar vode

Vrela voda se ohladi do 50 stepeni, doda med i polenov prah i dobro razmeša. Posuda se pokriva čistiim platnom i drži na sobnoj temperaturi 2-3 dana. Sve to vreme teče fermentacija, od čega napitak dobija veoma prijatan ukus, boju i visoka lekovita svojstva. Ne zove se uzalud "napitak zdravlja". 

Povratak na početak

Koktel sa jabukama

bullet

50 grama meda

bullet

1 čaša mleka

bullet

3 jabuke

bullet

3 čajne kašike soka od jabuka

bullet

2 kocke leda

Led se isitni i sipa u mleko, dodaju se očišćene i narezane na kriške jabuke. Med se dobro izmeša sa sokom i mlečnom smesom, muti 2 minuta i poslužuje.

Povratak na početak

Domaći medni šampanjac

bullet

2 kg meda

bullet

5 limuna

bullet

2 flaše piva 

bullet

10 flaša vode

bullet

50 zrna grožđa

U emajliranoj posudi kuva se voda da provri, u njoj se rastvori med i sve vreme meša da ne bi zagoreo. Nastavlja se sa kuvanjem  i skida se pena. U prokuvanu smesu dodaje se pivo i narezane kriške limuna. Radi boljeg ukusa dodaje se i nastrugana kora limuna, predhodno očišćena sa plodova. Posle ključanja, sadržaj se sipa u čistu veliku posudu, dodaje se 10-15 zrna suvog grožđa, stavlja na toplo mesto, pokriva čistim platnom i čeka početak vrenja. Ono obično počinje trećeg dana. Napitak se zatim odmah sipa u debele boce kao za šampanjac (tanke neće izdržati pritisak ugljen dioksida). Ako se zakasni sa punjenjem - napitak će prekisnuti.

Pre razlivanja, šampanjac se filtrira, tako što se u levak stavlja parče gaze. Posle punjenja u svaku bocu se stavlja po neko zrno suvog grožđa. Boce se zatvaraju pouzdanim zatvaračima, vezuju čvrstim kanapom i katranišu,  umačući grliće u rastopljeni katran. Čuvaju se u hladnom podrumu, u pesku, dnom okrenutim nagore. Što više šampanjac odleži, to je ukusniji i jači. Obično se čuva 3-6 meseci. Prvorazredni penušavi napitak prohlađen napitak neće odavati ukus na pivo.

Povratak na početak

Pirinač sa medom

bullet

200 grama pirinča

bullet

50 grama suvog grožđa

bullet

150 grama meda

bullet

50 grama grčkih oraha

bullet

2-3 supene kašike kandiranog voća (može i slatka)

bullet

150 grama slatke pavlake 

bullet

1 supena kašika kristal šećera

bullet

1 supena kašika šećera u prahu

Pirinač se pročisti, propere, stavi u vrelu, malo posoljenu vodu i skuva. Kada je kuvan, voda se odlije, pririnač se propere vrelom vodom i ohladi. Oprano suvo grožđe se pomeša sa šećerom u kristalu, zagreva na vatri i meša dok zrna ne nabubre. Zatim se ohladi. Pirinač se pomeša sa suvim grožđem, medom i polovinom isitnjenih grčkih oraha, servira se na tacni u vidu brdašca. Može se preliti pavlakom umućenom sa šećerom u prahu i ukrasiti narezanim kandiranim voćem i isitnjenim orasima.

Povratak na početak