Med se dobija kada pčele prerade nektar, sladak sok sadržan
u cvetovima biljaka. Obogate ga fermentima, smanje sadržaj vode, odlože
u saće i zatvore voštanim poklopcima, kako bi mogle da ga sačuvaju
za buduće generacije. Danas se med izdvaja vrcanjem, pomoću
uređaja koji se naziva centrifuga za med. Prethodno, potrebno je
specijalnim noževima ili drugom opremom ukloniti voštane poklopce.
Prema vrsti biljaka sa kojih pčele
sakupljaju nektar, med može biti: bagremov, voćni, lipov,
suncokretov, livadski, od uljane repice itd. Šumski med ne potiče
od nektara, već od slatkih tečnosti zvanih medljika i medna
rosa, koje sakupljaju sa lišća pojedinih vrsta drveća. U
zavisnosti od vrste, med brže ili sporije kristališe, prelazeći
iz tečnog u žitko a zatim čvrsto stanje.
Pčele sakupljaju polenov
prah sa cvetova biljaka i donose ga u košnicu. Prerađuju ga a
zatim stavljaju u ćelije saća. Polenov prah se drugačije
naziva pčelinji hleb, nezamenljiv je za ishranu pčelinjih
larvi. Prema vrsti cveća, može biti različite boje, a kada ga
pčele rasporede po saću, ono liči na prekrasan šareni
tepih.
Pomoću specijalnih žlezdi u
svom telu, pčele luče vosak
u vidu sitnih ljuspica. Slažući ih jednu do druge i obrađujući
ih, od njih grade saće. Topljenjem tog saća, dobija se vosak u
obliku čvrste materije kristalne strukture, čija boja varira
od žute do smeđe boje. Koristi se u farmaciji, tehnici, za
proizvodnju sveća i druge svrhe.
Pčele proizvode propolis
od smola sa pupoljaka drveća, dodajući im i druge materije.
Koriste ga za popunjavanje otvora u košnici, učvršćivanje
pojedinih delova i kao nezamenljivo sredstvo za dezinfekciju košnice.
Matični mleč je proizvod pčela namenjen ishrani matice i
larvi od kojih pčele žele da odgaje matice. To je beličasta
materija nešto veće gustine od jogurta, izuzetnih kvaliteta i snažnog
delovanja.
Pčelinji otrov je proizvod posebne žlezde u telu pčele i
namenjen je za odbranu od neprijatelja i štetočina. Pčela ga
ispušta preko žaoke. Prilikom uboda toplokrvne životinje ili čoveka
pčela neminovno ugine jer ne može da izvuče žaoku. Pčelinji
otrov se sakuplja pomoću specijalnih aparata, nadraživanjem pčela
pomoću slabih strujnih impulsa, što ne ostavlja štetne posledice
po njih.
MEDNA
KUHINJA
Medenjaci
Da napravite ukusne medenjake,
potrebno je:
1 čaša meda,
1 čaša ulja
1 čaša šećera
1 čaša kisele vode
2 kašičice sode bikarbone
brašna po potrebi
Od svih sastojaka, zamesi se testo
i razvuče na debljinu od 1 cm ili nešto više. Kašikom se vade
medenjaci, stavljaju u podmazan pleh i peku. Pre pečenja može se
na sredinu svakog medenjaka staviti parče oraha ili lešnika.
Ovsene pahuljice sa jabukom i medom
1 jabuka, sok od 1/2 limuna, 1 kašičica
suvog grožđa, 2 kašike meda, 3 kašike ovsenih pahuljica i 1
čaša jogurta.
Jabuku očistiti i izrendati,
dodati sok od limuna i sve druge sastojke. Dobro promešati, pustiti da
malo odstoji i poslužiti hladno.
Ovsene pahuljice sa mlekom
6 supenih kašika ovsenih pahuljica,
4 dl mleka, 2 kašike meda
Odmeriti mleko, zagrejati, dodati
ovsene pahuljice i kuvati na laganoj vatri 5-10 minuta. Kada omekšaju,
pustiti da se ohlade, dodati med i poslužiti. Može se ukrasiti i svežim
voćem, dodati cimet ili voće iz kompota.
Limunada sa medom
Sok od 1/2limuna
2 kašičice meda
2 dl vode
Dobro razmutiti med u malo vode,
dodati sok od limuna i ostatak vode. Poslužiti hladno. U zimskim danima
limunada se može praviti i sa toplom vodom i predstavlja odličan
okrepljujući napitak.
Napitak od meda i polenovog praha
Najbolje je prethodno napraviti smešu
meda i polenovog praha u odnosu 100 grama samlevenog polena (ili nešto
manje) na 1 kilogram meda. Jedna kašičica te smeše rastvori se u
čaši sa malo tople vode. Po želji, doda se još jedna kašičica
meda i čaša se dopuni mlakom vodom. U čašu se može dodati i
nekoliko kapi propolisa rastvorenog u alkoholu. To je izvanredan lekovit
i hranljiv napitak.
povratak
na početak