Franc Šivic
Pčelarstvo
- način života
Na južnoj strani Alpa, između italijanske Furlanije i hrvatske Slavonije, leži država dobrih pčelara. To je Slovenija. Spada među najmanje države Evrope i njenih stanovnika je jedva toliko koliko u gradovima Bukurešt ili Kejptaun, nešto manje od 2 miliona. Pčelara je oko 8000. Kratak račun nam pokazuje da na svakih 1000 stanovnika ima 4 pčelara, što govori da su Slovenci pravi pčelarski narod.
Bogata pčelarska tradicija
Nekada, dok ljudi nisu poznavali šećer, skoro nije bio slovenačkog domaćinstva koje pored drugih domaćih životinja nije imalo i pčele. Med je bio jedini zaslađivač a vosak neophodna sirovina za izradu sveća. Pčele su gajene u niskim drvenim košnicama, koje su slagane jedna uz drugu, u nekoliko dugačkih redova.Te košnice se zovu “kranjići”. Za njih su u zaklonjenom delu voćnjaka gradili drvenu kućicu, gde su sva pčelinja društva bila pod jednim krovom i zaštićena zimi od snega i mraza, leti od od sunčane pripeke. Zbog nekih prednosti, takvi pčelinjaci i danas su svuda po Sloveniji jako omiljeni i svojom pojavom oplemenjuju kulturnu sliku predela.
Seoske galerije
Sredinom 18 veka na području današnje Slovenije,
koje je tada pripadalo Austro-Ugarskom carstvu, pojavila se jedinstvena ljudska
umetnost: slikanje prednjih zidova košnica. To je bilo doba kada se masovno
oslikavalo seosko pokućstvo i kada su nastajale slike na staklu. Glatke
drvene daščice na pročeljima košnica kao da su izazivale tadašnje
umetnike i tako su na njima počele da nastaju slike, kojima se danas divimo
u pčelarskom muzeju u Radovljici.
Prosti pčelinjaci su postali prave umetničke galerije na otvorenom. Oko njih su se sakupljali mladi i stari i divili se slikama koji su predstavljale istorijske prizore, prizore iz Svetog Pisma i iz svakodnevnog života. Pčelama su slike na košnicama omogućavale bolju orijentaciju a pčelarima pomagale da lakše razlikuju košnice među sobom i tako zapamte, koja se rojila a koja ne.
Učitelj pčelarstva
U početku nastanka prvih slika na košnicama pada i
delovanje velikog pčelarskog učitelja slovenačkog roda, Antona
Janše. Rodio se 1734. godine u idiličnom selu Breznica, blizu Bleda. Kao
dečak, radio je na selu i bavio se gajenjem pčela i slikarstvom. Želja
za boljim obrazovanjem ga je odvela u Beč, gde je 1769. godine uspešno
završio slikarsku školu. Janši tada nije bilo suđeno da postane slavni
slikar, kako je to uspelo njegovoj braći. Austrijska kraljica Marija
Terezija je u to vreme formirala pčelarsku školu u Augartenu i Janša je
postao njen prvi pčelarski učitelj. Temeljno poznavanje života pčela,
što je doneo iz zavičaja, izvanredan dar opažanja i prirodna bistrina,
pomogli su mu da se pročuje kao odličan teoretičar i praktičar
na području pčelarstva.
Napisao je dve knjige na nemačkom jeziku, u kojima je
objavio puno tvrdnji, koje su za to vreme izgledale neverovatne: da trutovi nisu
nekakvi vodonosci, kako se do tada površno verovalo, već da su muške
jedinke koje maticu oplođavaju u vazduhu, da je matica majka svim jedinkama
u košnici, pa i trutovima, da stara matica izleti sa prvim rojem iz košnice,
posle za njom mlada, da se pčele zaražene američkom kugom izleče
pretresanjem u drugu košnicu i gladovanjem od nekoliko dana. To je metoda koja
je danas upotrebljiva u praksi i Janša je preporučivao, iako se tada skoro
ništa nije znao o bakterijama. Ko zna šta bi u pčelarstvu sve otkrio taj
naš zemljak, da ga nije preduhitrila rana smrt u 39 godini.
Ostaje kao svetao uzor ne samo slovenačkim pčelarima, iz kojih je ponikao, već i austrijskim i Bečkim, među kojima je plodno radio, umro, i gde je sahranjen.
Siva pčela
Sadašnja teritorija Slovenije je domovina sive pčelinje
rase - kranjske pčele (Apis mellifera carnica). Slovenički pčelari
je od milja zovu kranjska sivka zbog svetlo sivih dlačica na prstenovima
zatka. Poznata je po svojoj mirnoći, vrednoći, skromnosti i odličnom
osećaju za orijentaciju. Možda je zbog toga draga ljudima, da su je počeli
gajiti na pčelinjacima blizu svojih prebivališta. Za njenu mirnoću
saznali su i pčelari drugih naroda, najpre u Srednjoj Evropi, gde je bila
zastupljena agresivna tamna rasa Apis mellifera mellifera. Tako je pred kraj 19
veka u našim krajevima počela živa trgoviina pčelama i rojevima,
kasnije i maticama kranjske rase. Dugačka drvena košnica - kranjić,
koja se otvarala otpozadi ili spreda, bio je kao naručen za pakovanje u
vozove i za prevoz na veće
daljine. Do početka Prvog svetskog rata, specijalizovani slovenački
trgovci izvozili su na desetine hiljada pčelinjih društava i u mnogo
krajeva potpuno potisnuli autohtonu tamnu pčelu. Danas, njihovo delo
nastavljaju odgajivači matica, koji svake godine prodaju oko 30.000 matica,
većinom u zemlje srednje i zapadne Evrope, nešto i u prekomorske države.
Država meda
Uporedno sa živahnom trgovinom, u nekim krajevima
Slovenije pojavili su se specijalizovani pčelarski sajmovi, na koje su po
završetku letnjih paša, obično je to bilo 10. avgusta, seljaci dovozili
na hiljade košnica punih meda i pčela. Kupci te robe bili su trgovci živim
pčelama i medom, medovinom, kao i proizvođači sveća, koji su
kupovani košnice zbog meda i voska. Pčele
su obično gušili sumporom, saće rezali, u posebnim presama ga
stiskali, a vosak kuvali i pravili sveće. Veći deo meda su prodavali u
zemlji ili izvozili u obližnje države, nekada su ga koristili za pravljenje
medovine i mednog hleba. Pri tome je dolazila do izražaja slovenačka
kreativnost i smisao za oblikovanje. Nastala je svojevrsna umetnost, koja se
prenosila sa kolena na koleno i sačuvala do današnjih dana. Tako imamo u
nekim krajevima, na primer u okolini Škofje Loke, prave umetnice, koje znaju da
od mešavine meda, ražanog brašna i dodatka bibera, cimeta, karanfilića i
potaše da naprave raznovrsne oblike mednog hleba, sa puno smišljenih ukrasa iz
biljnog sveta. Taj hleb se nekada pravio za veće praznike i posebne prilike,
kao što je na primer venčanje, a danas ga prodaju turistiima kao
jedinstven suvenir iz Slovenije.
Prilagođena podneblju
Vratimo se ponovo kranjskoj sivki, sa kojom se uspešno pčelari
u Sloveniji, Austriji i Hrvatskoj i u drugim državama srednje i istočne
Evrope. Ta pčelinja rasa se tokom milenijuma prlagođavala klimatskim i
pašnim prilikama u državi. Odlično podnosi hladne, snežne zime, česta
kišna i vetrovita leta, i dobro koristi raspoložive paše, kada joj vreme to
omogući. Jedna od njenih dobrih
karakteristika je otkrivanje i sakupljanje medne rose sa smreke i jelke,
i u tom pogledu prevazilazi ostale rase. Poznavaoci joj pripisuju dobro izražen
nagon za čišćenje, što utiče na njenu manju osetljivost na
razne bolesti.
Kranjska pčela prezimljuje i u manjim zajednicama, sa
skromnim količinama hrane, ali je njen prolećni razvoj eksplozivan,
tako da ponekad već u mesecu maju zajednice dostižu svoj vrhunac razvoja.
Brz razvoj iznenadi pčelare i ako im ne daju dovoljno prostora za gradnju
saća i unos meda, brzo se pojavi rojevi nagon. Naklonost rojenju je osobina
koja na velikim komercijalno orijentisanim pčelinjacima nije poželjna.
Zato su stručnjaci na poljoprivrednom institutu u Ljubljani preuzeli
zadatak da strogom selekcijom i odgajivanjem dođu do sojeva koji manje
naginju rojenju i koji su tako prihvatljiviji za zahtevnije kupce pčela po
svetu. Uporedo sa takvom selekcijom, teče i traženje sojeva koji
ispoljavaju prirodnu otpornost na varou.
Prevoz pčela
Skoro 60% celokupne površine Slovenije pokriveno je mešanom
listopadnom i četinarskom šumom, koja pčelama svake godine nudi više
ili manje izdašnu pašu. Najpoznatije medonosne drvenaste vrste su jela i
smreka, slede pritomi kesten, lipa, javor i divlja trešnja. Pčelinja društva
su prilično ravnomerno raspoređena širom zemlje, što omogućava
dobro oprašivanje gajenih i samoniklih biljaka, i zato prevoz na plantaže voćaka
ili veće zasade uljane repice i deteline nije potreban. Ipak, u prošlosti
se obavljalo prevoženje pčela iz krajeva gde je paša slabija na bolje paše,
pre svega na šumska prostranstva.
Stari pisani zapisi govore da su seljaci nekada na leđima
prenosili košnice iz nižih predela, gde su livade bile pokošene, na planinske
pašnjake sa kasnijom vegetacijom. Za prevoženje ravnicom pravili su posebna
vozila i volovima ili konjima vozili košnice na veće razdaljine. Pčelari
su te prevoze organizovali pre svega sa ciljem da iskoriste bogata i prostrana
polja heljde u okolini Ljubljane, Škofje Loke i Ptuja. Heljdu su sejali po završetku
žetve pšenice, krajem juna, a cvetala je u drugoj polovini avgusta. Ako su
vremenske prilike bile pogodne, pčele su nakupljale kvalitetnu i obilnu
zimsku zalihu hrane, matice su zbog unosa nektara još jednom zalegale sve
raspoloživo saće. Tako su pčele išle dobro snabdevene u zimu.
Predviđanje medenja
Danas, pčelari prevoze svoje pčele pretežno na
šumske paše. Medenje jelke i smreke se javlja više ili manje redovno svake
godine, ipak na svakom mestu veoma različito. Dobro organizovana služba za
posmatranje i obaveštavanje o pojavi medljike na šumskom drveću služi da
oni koji prevoze pčele dobiju tačne podatke o mestu i intezitetu
medenja. Svake godine u slovenačkim šumama je nekoliko posmatračkih
košnica na vagama, koje u određeno vreme automatski javljaju koliko su pčele
sakupile meda. Na osnovu dobijenih podataka, pčelari odlučuju kada i
gde će voziti svoje pčele na pašu. U tu svrhu koriste se pogodna
prevozna sredstva, kao kamioni, prikolice i kontejneri, u koje se kao domine
pakuju naše AŽ košnice. To su košnice lisnjače, koje se otvaraju
otpozadi i koje su pre više od sto godina iz naših pčelinjaka potisnule
romantične kranjiće sa naslikanim zidovima.
Zanimljivo je da se košnice nastavljače, kao na
primer LR ili DB, na slovenačkom području nisu odomaćile kao na
primer u susednoj Austriji. Da li je tome uzrok tradicionalna konzervativnost
slovenačkih pčelara?
Pravog odgovora na to pitanje nema. Istina je, da smo slično
našim precima, ipak veoma emocionalno vezani za pčele i zato im omogućavamo
da žive u suvim, toplim košnicama, koje po lošem vremenu štiti velika i moćna
streha. Kod nas, u govornom jeziku, pčela ne ugine već umre. Ljudi je
osećaju i poštuju više od drugih životinja.
Amatersko pčelarenje
Godišnje proizvodimo oko 2000 tona meda, što zadovoljava
domaće potrebe i zato uvoz nije potreban. Kada obilno zamede smreka i jela,
ima viškova meda koje izvozimo. Slovenački med od jele ili smreke po
kvalitetu ništa ne zaostaje za medovima koje vrcaju nemački pčelari u
Švarcvaldu ili švajcarski u šumama Jure.
Pčelarstvom se bave ljudi najrazličitijih
starosti i zanimanja. Preovlađuju amateri sa manjim brojem košnica i
gajenje pčela njima predstavlja način kako provode slobodno vreme. Od
svojih krilatih prijateljica uče se da razmišljaju i posmatraju, sa njima
se vesele bogatom unosu meda, ili sa njima tuguju kada pčelinjak zahvati
bolest. Zbog zaraznih bolesti, kakva je varoza, koja se ne može iskoreniti, sa
godinama se među mladima smanjuje interesovanje za gajenje pčela.
Stari pčelari umiru a mladih nema dovoljno da bi ispunili praznine u udruženjima
pčelara. Ta tendencija je možda većinom zajednička za sve države
starog kontinenta. U Sloveniji se trudimo da podmladimo pčelarske redove,
tako da po školama formiramo sekcije, gde se u okviru slobodnih akttivnosti učenici
upoznaju sa gajenjem pčela.
Ako od deset učenika koji preko godine pohađaju
teoretsku i praktičnu nastavu iz pčelarstva, po završetku škole dva
postanu pčelari, sekcija je ispunila svoju namenu.
Pčelarska organizacija
Iako je gajenje pčela radi dobijanja meda bila i do
danas ostala osnovna svrha pčelarstva, druge koristi koje ima pčelar
pored toga dobijaju na značaju. U okviru svog udruženja svako se oseti
prihvaćen i dobrodošao, kao u svojoj kući. Sreće se sa istomišljenicima
i kolegama, posavetuje se sa njima, izmenjuje iskustva i planira razne
aktivnosti, kao što su stručna predavanja, izleti, izložbe, proslave društvenih
godišnjica i još mnogo toga. Sve te razne pčelarske aktivnosti ga čine
bogatijim i plemenitijim. Pčelarski savez Slovene je nastao pre 130 godina
i njega čine 200 udruženja pčelara. Skoro svako društvo ima danas
svoju zastavu. Ona prati svoje članove kada se vesele i zabavljaju, pa i u
trenucima ozbiljnosti, kada se poslednji put poklanjaju nad otvorenim grobom
nekog kolege. Istu starost kao naša organizacija ima stručni časopis
“Slovenski čebelar” (Slovenački pčelar) koji člancima
poučava svoje pretplatnike i informiše ih o događajima u pčelarskom
svetu.
Zanimljivi su rezultati sociološke ankete koju smo izvršili
među našim članovima. Ustanovili smo da deca iz pčelarskih
familija, koje su većinom dobro situirane, imaju nadpsosečne uspehe u
školi i da kasnije po završetku studija često zauzimau istaknuta mesta na
području politike, privrede i kulture. Mnogi nisu sledili uzore svojih očeva
i nemaju kontakt sa pčelama, ali priznaju da su im roditelji bili najvažniji
uzori, od kojih su se učili istrajnosti, skromnosti, radu, da vole prirodu
i svoju domovinu.
Sve to dokazuje da gajenje pčela u Sloveniji nije
samo dobijanje meda već mnogo, mnogo više. To je način življenja.
Fotografije: Franc Šivic
Prevod sa slovenačkog: Predrag Cvetković