Home

[Kalendar radova]

Predrag Cvetković    

NOVEMBAR 2018

Stanje na pčelinjaku

Novembar je bio sa prosečnom količinom padavinama i sa temperaturama vazduha nešto višim od prosečnih. Na početku meseca temperature su bile prilično visoke za ovo doba godine a u drugoj polovini meseca je znatno zahladnelo. Oko 18-19. pao je manji sneg.

U drugom delu meseca, kada je jače zahladnelo, mogao je da se radi tretman oksalnom kiselinom, pa su mnogi pčelari to i obavili. Pri otvaranju košnica moglo je da se primeti da se društva dosta razlikuju po snazi.

Radovi na pčelinjaku

Ovo je mesec mirovanja pčelinjih društava, mada će pčele povremeno da izleću ako bude potrebe i ako vreme otopli. Povremeno treba obilaziti pčelinjak i gledati da li je sve u redu, spolja gledano.

Kada nastupe niže temperature, da dnevne nisu veće od 7-8 stepeni, pogodno je da se uradi tretman oksalnom kiselinom.

Praktiku stavljanja pogača sa logikom "za svaki slučaj" smatramo pogrešnom i ne savetujemo. Pčele u suštini tokom zime potroše vrlo malo hrane i ako su društva iole dobro spremljena ona će imati dovoljno hrane do proleća.

Ostali radovi

Sada je idealno vreme za sadnju medonosnog drveća i šiblja na pčelinjaku i okolini. Ako pčelar može da poseje neko medonosno bilje na proleće, dobro je da se još sada pripremi zemljište.

Prilikom obilazaka pčelinjaka može da se obavlja uređenje: kresanje grana drveća koje eventualno smeta ili sečenje pojedinih stabala, zemljišni radovi i sl.