V...

bulletVAROOZA

Invaziona bolest pčela, izazvana krpeljom Varroa jacobsoni

bulletVENTILACIJA KOŠNICE

Regulisanje razmene vazduha u košnici koja je neophodna radi snabdevanja legla kiseonikom i udaljavanja ugljendioksida i vodene pare

bulletVENTILACIONI OTVOR

Otvor pri vrhu prednje strane košnice ili na poklopnoj dasci, radi postizanja bolje ventilacije u košnici.

bulletVEŠTAČKA OPLODNJA MATICA

Unošenje sperme truta u polni organ neoplođene matice, pomoću specijalnog aparata

bulletVEŠTAČKI MED

Slatka gusta tečnost, koja je dobijena bez učešća pčela, koristi se kao zaslađivač ili za proizvodnju pčelinje hrane.

bulletVEŠTAČKO ROJENJE

Umnožavanje pčelinjeg društva odvajanjem ramova sa leglom, medom i pčelama u drugu košnicu, ili samo stresanjem pčela sa maticom iz kutije u drugu košnicu

bulletVIBRACIONI NOŽ

Sprava za otklapanje voštanih poklopčića sa ramova sa medom, pomoću vibrirajućeg noža, zagrevanog vodenom parom

bullet

VILJUŠKA ZA OTKLAPANJE SAĆA

Naprava u obliku široke viljuške sa puno tankih dužih zubaca, koja služi za otklapanje voštanih poklopčića.

bulletVIRUSNE BOLESTI

Bolesti pčela izazvane virusima: mešinasto leglo, hronična paraliza itd.

bulletVOSAK

Proizvod voštanih žlezda pčela, koji pčele koriste za gradnju saća. To je i naziv za proizvod koji se dobija preradom voštine, topljenjem saća.

bulletVOSKOV MOLJAC

Štetočina, leptir, čije se gusenice hrane voskom

bulletVOŠTANE ŽLEZDE

Pčelinje žlezde koje luče vosak, parno raspoređene na četiri poslednja prstena pčele

bulletVOŠTENJE RAMOVA

Stavljanje voštanih satnih osnova u ožičen ram, radi dodavanja u pčelinje društvo

bulletVOŠTINA

Saće koje je pripremljeno za topljenje, neprečišćen vosak, voskovarina je u istom značenju, ali znači i ostatak od rastopljenog voska

bulletVRCANJE MEDA

Istresanje meda iz saća pomoću centrifuge

bulletVRESAK

Medonosna biljka, raste u Dalmaciji i Crnoj Gori, cveta u drugoj polovini leta i u jesen

bulletVRŠKARA

Primitivna košnica sa nepokretnim saćem, napravljena u vidu kupe, od pruća ili loze

Povratak na početak