[Home]

Novosti u vezi pčelarstva

Uginuće pčela preko kapljica biljnog soka sa kukuruza

Trovanje Pcela izlučivanjem insekticida preko lišća.
Pod ovim naslovom na 25. kongresu italjanskih profesionalnih pčelara 21. januara 2009. godine u Sorentu kraj Napolija, bili su izloženi najnoviji rezultati ispitivanja prof. Vincenc Girolamija sa univerziteta u Padovi. Radi se o pojavu "znojenja" listova kukuruza, odnosno izlučivanja biljnog soka.
Kapi na listovima kukuruza jako su slične kapima rose, ali je reč o kapima biljnog soka. Taj sok se delimično izluči iz vodnog sistema u kukuruzu ili drugoj biljci. Za pčele ili druge insekte ove kapi su dragoceni izvor vode, koje sakupljaju u jutranjim časovima, pre nego što ih sunce osuši. Ako je seme kukuruza bilo tretirano sa jednim od neonikotionida (gaučo, pončo....) u kapima je toliko otrova da ce pčela uginuti za 2-10 minuta, ako je popila kap tog izlučenog biljnog soka. U slučaju da samo proba tu kap uginuće za 20-40 minuta. Prof. Andrea Tapiro sa hemijskog univerziteta u Padovi napravio je analizu ovih kapi. Ustanovio je koncentraciju insekticida u kapima od 10 mikrograma na litru biljnog soka. Koncentracije koje su dovoljne za uginuće pčela su mnogo manje.
Francesco Panella predsednik udruženja profesionalnih pcelara Italije tvrdi da su dosadašnje analize o utjicaju insekticida na pčele bile jako slabe. Na osnovu tih analiza izdate su dozvole za upotrebu ovih neuroloških sistemika. Problem uginuća pčela neće bit rešen boljim mašinama za sejanje kukuruza, niti poboljšanim insekticidom na koga se ljepi polen kukuruza. Takva su bila razmišljanja poljuprivrednih stručnjaka prošle godine. Rešenje vrlo brzo treba naći na drugi način, dok ne bude prekasno.


Prevod: Brane Kozinc
www.cebelarstvo-kozinc.com

Kao dokaz koliko brzo ugine pčela pošto je je popila izlučenu "rosu" na kukuruzu, profesor Girolami je snimio video sekvencu, koja se može videti na sajtu: http://firenze.repubblica.it/multimedia/home/4468701?ref=rephpsp4

Eksperiment koji je sproveden, vršen je sa italijanskom rasom pčela.

 

 
(slika desno) Reklama na Bajerovom sajtu na srpskom jeziku: "Neka korov brine". Da li će zaista samo korov da brine? Mi znamo da će pčelari sigurno brinuti, ali da li samo oni? Razmislite malo o tome.

Razgovarajte o tome sa Vašom decom, prijateljima, poznanicima, razgovarajte sa ljudima koje srećete, ako imate priliku pitajte poljoprivrednike šta misle o tome.

Na čuvenoj javnoj debati koja se jednom godišnje održava u Engleskoj, pčela je 20. novembra 2008. godine izglasana za najdragoceniju živu vrstu na planeti - vrstu od neizmernog značaja za planetu. Na žalost mnogi nisu ni svesni toga šta pčela predstavlja a neki ne žele to ni da čuju.

komentar urednika sajta "Pčela", Predraga Cvetkovića