Home

Kulinarski recepti glavna strana

Starinski kolač sa medom

1dl meda

1 dl ulja

250g šećera

250 g brašna

200 g mlevenih oraha

1 limun

1 kašišica praška za pecivo

3dl belog vina

1 kašika kakao praha

šećer u prahu za posipanje kolača

 

Izmešati u jednoličnu smesu ulje, med, šećer, kakao, mlevene orahe. Tome dodati sok i narendanu koru limuna. Zatim dodati brašno u koje je stavljen prašak za pecivo, pa polovinu količine vina. Na kraju dodati i preostalo vino. Sve zajedno dobro izmešati u gustu masu tako da ne otpada lako sa varjače. Odmah usuti u pleh podmazan uljem i posut brašnom, staviti u zagrejanu rernu i peći na srednjoj vatri 35 minuta. Ispečeni kolač posuti šećerom u prahu i kada se potpuno ohladi iseći na parčiće.

Namaz od suvih šljiva sa medom

6 kašika meda

300 g suvih šljiva

4 kašike mlevenih oraha

1 kašičica ruma

1 kašičica mlevenog cimeta

 

Suve šljive dobro oprati, staviti u posudu, preliti hladnom vodom i ostaviti na hladnom mestu oko 2 sata. Zatim ih ocediti, očistiti od koštica i samleti na mašini za mlevenje mesa. Toj masi dodati sve preostale sastojke i izmešati u jednoličnu smesu. Staviti u teglu i držati u frižideru, može trajati do 15 dana. Koristi se kao namaz na hleb, pecivo, sa ukrašavanje kolača i slično.

Džem od šljiva sa medom

 

4 kg šljiva

1 kg meda

500 g šećera

1 dl ruma

 

Šljive dobro oprati, ocediti i očistiti od peteljki i koštica. U posudi u kojoj će se kuvati džem naizmenično slagati šljive, šečer i med, dok se sve ne utroši. Ostaviti na hladnom mestu sa stoji 2 sata, zatim staviti najpre na laganu pa na srednju vatru i mešati da ne zagori. Od trenutka kada počne dobro da vri, kuvati 1 sat. Na kraju kuvanja, u džem sipati rum i lagano izmešati. Zatim vruć džem sipati u suve i zagrejane tegle, do 1cm ispod vrha i ostavite da se ohlade i da džem dobije koricu. Teglu pokriti celofanom namočenim u alkoholu, povezati  i ostaviti na hladno mesto.

Kompot od grožđa sa medom

 

400 g meda

1 kg stonog grožđa

 

Grožđe dobro oprati, ocediti i narezati na male grozdiće sa po 3-4 bobice. U posudi zagrejati med, dodati 4 dl vode, pa kada se med otopi, dodati grožđe i kuvati na laganoj vatri 5 minuta. Zatim posudu pomeriti sa vatre i pustiti da se ohladi, pokriti i držati 2 dana na hladnom mestu. Nakon toga, staviti na vatru da uzavri i kuvati 5 minuta i za vreme kuvanja skidati penu. Ponovo ostaviti da stoji pokriveno na hladnom mestu 2 dana. Još jednom ponoviti raniji postupak kuvanja i skidanja pene. Skloniti sa vatre i stavlajti u zagrejane tegle, prvo grožđe, do visine 2 cm ispod vrha, pa preliti tečnošću tek da prekrije zrna. Ostaviti tegle da se dobro ohlade pa pokriti dvostrukim celofanom, namočenim u alkoholu i ostaviti na hladnom mestu. Može se održati oko 5 meseci.

 

Medeni kolač sa suvim smokvama i orasima

 

1 decilitar (šolja) meda

2 decilitara (dve šolje) šećera

1 šolja ulja

2 šolje mleka

6 šolja brašna

1 prašak za pecivo

2 šolje narezanih oraha

2 šolje narezanih suvih smokava

1 kašičica mlevenog cimeta

 

Izmešati med, šećer, ulje i mleko a zatim dodati orahe, smokve i cimet a na krau brašno u koje je stavljen prašak za pecivo. Izmešati u gusto jednolično testo. Staviti u pleh, namašćen uljem i posut brašnom. Peći u prethodno zagrejanoj rerni na srednjoj vatri oko 35 minuta. Kada se dobro ohladi, iseći na kocke.